Sunday, August 30, 2009

Exkursionen

Ivars stuga. Byggd 1764 i Närpes. Det här är baksidan, en bild av framsidan kan ni se här. Väldigt österbottnisk. Men det här är en av de allra första, och här var dessutom andra våningen inte bara for show utan den var faktiskt inredd. Den fick dessutom en extreme makeover 1819 inför tsarens (Alexander I) besök i stugan (vilade och bytte hästar) under sin Finlandsresa.


Jämför med det här karelska huset (Pertinotsa, Suojärvi). Istället för att ha en gård med byggnader med olika funktioner runt omkring byggde man in allt i samma byggnad. Djuren bodde i nedre våningen, människorna i mellersta våningen och tredje våningen med balkong var nog bara for show, skulle jag säga... Rysk-ortodoxa ikoner i inredningen visar vad husfolkets religion var. Byggd i mitten av 1800-talet, flyttad till Fölisön 1939.


Niemelä torpet är från samma tid ungefär men annan samhällsklass. Här ser ni fönstret.


Och en liten detalj från Karuna kyrka. En av de allra första lutherska kyrkorna i Finland (1600-tal).

Vi såg också Tomteboda och Kekkonens museum (som fr.o.m. imorgon är stängt i två år för renoveringar men efter det rekommenderar jag verkligen ett besök där!) som är strax före bron till Fölisön.

På ett ställe i vår natursköna vandring, där en tjej skulle hålla sin presentation, satt en man och tillfredsställde sig själv. Han var fet och klädd i typ simbyxor eller kalsonger och jag tittade inte destu noggrannare. Vi blev naturligtvis alldeles bestörta och fulla i skratt och bestämde oss för att get the hell out of there. Vår föreläsare försäkrade oss om att hon inte hade beställt honom som modern konstinstallation. Han var nog där helt på eget bevåg.

2 comments:

Himmelske Danser said...

Vad cool och intressant =) Jag tror att du kan hjälpa mig med arkitektur senare!=)))
Om tredje våninger, can du gå in? Eller de har inte våninger endast balkong (som decaration)? Några ryska gamla (I hate adjectives!!!=) byggnader har också tredje våninger för ung brud, so de måsta sittar in och väntar på sin fästman (Jeez, no more swedish, I promise)=)

Fridolina said...

Jag kan åtminstone säga någonting om finländsk arkitektur. :) Sitta och vänta på sin fästman?! Jag gillar inte den idén! ;) Kanske de här också använde tredje våningen till det, annars bodde de bara på andra våningen. Och balkongen kunde användas till att torka kött och fisk och sådant också men viktigaste uppgiften var dekoration.

NO!! More Swedish please!! ;)