Tuesday, July 14, 2015

En enda hemlighet

En blond hjälte, en tuff läkare, en och annan väl dold hemlighet. (Också: en och annan väl dold piercing, för oss som gillar sånt.)


Det är svårt att få till konflikten i en contemporary romance. Vad hindrar egentligen två vuxna, självständiga - ofta också framgångsrika - människor från att få varandra? Man kan liksom inte bygga en hel bok på commitment issues och missförstånd. Det är här En enda hemlighet lyckas så otroligt bra. Inte en enda gång behöver jag bli frustrerad på huvudpersoner som inte kan prata med varandra!! (Ni vet fenomenet.) En orsak till varför det funkar så bra i den här boken är just de där hemligheterna. De avslöjas i lämplig takt också, enligt hur huvudpersonerna lär känna varandra. (Inte så att en hemlighet sparas på i all oändlighet och sedan visar sig vara pretty lame. Sånt har hänt. I andra böcker.)

Jag gillar verkligen scenen när Alexander och Isobel träffas för första gången (för första gången i den här boken, de har sett varandra tidigare) och hur tydligt det känns att de kommer från totalt olika världar. Att det finns inte en chans att de skulle kunna förstå varandra. Och man kan som läsare se det rätt bra från bådas synvinkel också. Jag kunde sympatisera med en bakfull Alex som tvingas lyssna på en spydig och rättfärdig Isobel. Så, från en sådan början ska de sedan ta sig till ett lyckligt slut tillsammans. Det blir en intressant resa på många sätt, en resa som handlar mycket om personlig utveckling och självinsikt, för dem båda.

Nu tycker jag att den här recensionen har varit alldeles för saklig och att det är dags att prata om blonda hjältar. MY FAVOURITE KIND. Särskilt inom romance finns det en tydlig koppling mellan personlighetsdrag och utseende. Kanske inte så mycket nuförtiden men alltså antalet passionerade rödhåriga hjältinnor i oldschool romanceböcker överstiger antagligen antalet rödhåriga kvinnor i verkligheten. Och fortfarande är det så att blonda hjältar ofta tenderar vara mer lättsamma och mörkhåriga hjältar ofta är mer, tjaa, mörka. Det är svårare att skriva blonda hjältar var det tal om på Simonas blogg (eller egentligen på Katarina Bivalds blogg som Simona länkade till) och jag råkade förstås uttrycka min undying love för blonda hjältar.

[Parentes: Alex är i gott sällskap. Tillåt mig presentera en kort lista på Blonda Hjältar Jag Är Förtjust I.

Sebastian i Devil in Winter av Lisa Kleypas
Den blonda hjälten av blonda hjältar. Total brist på moral och as dandy as it gets.

Colin i A Week to be Wicked av Tessa Dare
Motsatsen till djup och seriös. Men vänta - kanske han har hidden depths?? Oooh!

Robert i The Duchess War av Courtney Milan
Blyg feminist och kanske VÄRLDENS SNÄLLASTE.

Milan har flera. Också:

Mark i Unclaimed av Courtney Milan
Lyckas med det omöjliga och gör celibat sexigt.

Blake i Trade Me av Courtney Milan
Blond och nördig. 

Och om vi går över till YA så

Peeta i The Hunger Games av Suzanne Collins
En av mina all time favoritkaraktärer.

Jamie i Code Name Verity av Elizabeth Wein
Inte min favorit av blonda skottar i den boken men på en väldigt säker andra plats!

Ursäkta för den utsvävningen men jag blev så inspirerad. Okej, moving on. Någon annan får analysera rödhåriga Isobel för jag hinner inte.]

Det är ju en till sak vi måste prata om också och det är den andra kärlekshistorien. (Very diffust här pga spoilers.) Alltså, wow. Visst, Alex och Isobels historia är spännande (och riktigt actionfylld på sina ställen) men det var ändå den här jag läste med andan i halsen. Med många "nejnejnej" och "hjälp" och "awww". Den fångade mig totalt. Det är en ovanlig kärleksberättelse med en ovanlig "hjälte" och sånt gillar jag ju. Men. Är han verkligen rätt för henne? Hon är så ung och jag kände liksom ibland att förtjänar inte hon också en Alex? Ja, jag blev väldigt involverad i hennes berättelse, och det är en vacker kärleksberättelse på många sätt men ändå. (Fritt fram att försöka övertyga mig i kommentarsfältet!)

Det går att läsa den här boken utan att ha läst den första i serien men jag rekommenderar ändå att börja med En enda natt, som borde finnas i pocket i de flesta bokhandlar. Jag skrev kort om den i Det Där Långa Inlägget (ja, längre än det här, faktiskt).  

Vi får också en glimt av vad som väntar i nästa bok och jag är minst sagt förväntansfull!

PS. De här böckerna kommer att ges ut i USA (!!!).

Disclaimer: Jag känner Simona via bloggen och vi har utbytt ett och annat boktips. Hon var också jättesnäll och skickade den här boken åt mig. Men fangirl har jag varit redan från och med första boken och om det är något som måhända gör mig aaaningen partisk så är det nog det faktum att hennes Överenskommelser var min första romance. 

5 comments:

Sofia Fritzson said...

Jag älskade den andra kärlekshistorien! Samtidigt som jag verkligen hoppades att det skulle bli som det blev så var det med andan i halsen. Är hon inte för ung? Är han verkligen rätt? Hur blir det om några år, kommer de att tröttna/växa ifrån varandra? Men vet du, jag tror att han ÄR hennes Alex. Faktiskt. Så jag tror det går bra för dem :)

Fridolina said...

Så skönt att höra att jag inte är den enda som tvivlade! Samtidigt som jag tycker det är spännande med en minst sagt annorlunda hjälte så känner jag ändå att - men varför just åt henne? Så helt övertygad kommer jag knappast att bli. Det skulle vara intressant att läsa om den och se hur det känns när det inte är lika nervöst. Jag läser sällan om böcker såhär snabbt men tänkte faktiskt läsa om En enda natt snart så kanske det passar att fortsätta med den här genast efter.

Simona said...

Vad fint skrivet, tack.
Läser för närvarande Courtney Milan, Any duchess will do. HUR kan man inte älska romance? Va?

Vad gäller den andra storyn. Jag hade så många tankar när jag skrev den. Jag tänker att hon behöver något helt annat än en Alexander och att det kanske inte är för evigt mellan dem, eller så är det det. Usch, jag älskar den här boken så jäkla mycket.

Simona said...

The Duchess war, av Courtney Milan, skulle det vara.

Fridolina said...

Jaa! Och så himla coolt om du skulle träffa henne på RWA!

Häftigt att du inte är helt säker om det är för evigt! Och det här är inte första gången jag blivit mer involved i "den andra kärlekshistorien" i en romance. Det känns som att författare ibland tar ut svängarna lite mer i den andra och sånt gillar jag ju alltid.