Sunday, April 03, 2016

Off the Edge

Det här är andra boken i Carolyn Cranes serie om den topphemliga brottsbekämpande organisationen The Associates. En perfekt blandning av action, romance och competence porn


Off the Edge hade stor potential. Hardcore lingvist actionhjälte som använder språk för att fånga bovarna. Laney är på rymmen från sitt ex och sjunger på hotellet i Bangkok där Macmillan är på ett Viktigt Uppdrag. Låtskrivaren och lingvisten är motvilligt imponerade av varandra och flirtar i ordlekar och är allmänt adorable.   

Business, as it turned out. He was teaching linguistics at the University. Not a professor, just an adjunct, there for the quarter. A subject matter expert, he called himself. The way he said it, she got that it was a buzzword, and that he didn't quite like it.
"Subject matter expert," she said, rolling it around for herself.
"S.M.E. for short."
"But never a smee, I hope."
He gave her a sly look. Lordy, his charm could light a burnt-out bulb. "Smee? Don't even utter it. That's how words like that start."

Samtidigt är de väldigt olika - Macmillan med sin analytiska och militära approach och Laney med sin emotionella och kreativa approach. Till språk, till livet, till hur man bäst överlever när alla vill ta livet av en.

Totally toppbetygsmaterial. Ändå blev det en trea. Så vad är problemet?

Problemet är väldigt frustrerande. Ett par Goodreads-recensioner använer uttrycket TSTL (= Too Stupid To Live) om Laney och jag förstår varifrån de kommer men jag håller ändå inte med. Jag tycker om Laney, det är bara det att den här boken är så himla orättvis mot henne! Hon är en musiker för sjutton, hon behöver inte vara superkompetent actionhjältinna. Däremot borde Crane ha gett henne tillfälle att briljera (fråga mig inte hur använd dina författarskillz för sjutton!) och vara awesome för att herregud hon är ändå hjältinna i den här inte världens mest realistiska action story och tyvärr var hon BARA I VÄGEN hela tiden. Inget av det hon gjorde var egentligen korkat, och de flesta skulle säkert ha agerat som hon (t.ex. fått panik, stannat en stund längre pga välbekant trots att hon borde ha flytt) men tyvärr leder det ändå bara till att läsaren blir irriterad på henne.

SÅ SYND på bra bok. Den är ändå bra men kunde ha varit fantastisk.

Första boken, Against the Dark (som jag bloggade om i höstas) har en hjältinna som är en väldigt kompetent juveltjuv. Tyvärr är den inte gratis längre men det verkar finnas en box med den och fem andra romantic suspense-böcker som är billigare än att bara köpa den enskilda boken. Så ni vet, gör smarta shoppingval.

PS. Det här med att använda språk för att fånga bovarna: Crane tipsar om tre böcker som hon använde i sin research och jag antecknade för att uuuh - fascinerande!: An Introduction to Forensic Linguistics: Language in Evidence, The Secret Life of Pronouns: What Our Words Say About Us, Wordcrime: Solving Crime Through Forensic Linguistics.

2 comments:

Sofia Fritzson said...

Oh, påminns om att jag klickade hem den första efter att du tipsat om den :) Om jag ändå kunde läsa alla böcker direkt så skulle inte oläst-högen växa så snabbt ...

Fridolina said...

Vet den känslan! Men då skulle man ju inte kunna välja och vraka och alltid hitta rätt bok för rätt tillfälle ;)