Wednesday, April 20, 2011

Påsktraditioner

När jag var liten: Vi bäddade för tuppen (alltså en leksaks, vi hade inte riktiga då) och sedan följande morgon hade han värpt (ja, på påsken värper tuppen!) en massa påskgodis! Jag kan inte minnas vilken natt det var man gjorde det här (fre-lör eller lör-sön) och misstänker att det kan ha varierat beroende på hur det passade in med mammas och pappas påskfirande. Som vi ofta följde med på, eller så var vi hos fammo och faffa.

När jag var teini: Man började på onsdagen med att dricka öl. Sedan på torsdagen kom också alla hederliga hårt arbetande människor med och dricka öl. På fredagen, som nästan är den viktigaste dagen så är det nästan lite pakko på att dricka en hel massa öl. Blir det riktigt roligt kanske man far ut och köra och kurvar in via Molpe och tänder på deras påskbrasa i förtid (high five!) men jag förnekar starkt att jag någonsin varit inblandad i sådana barnsliga upptåg. (Dessutom började molparna (nedsättande ord för "molpebor") ha brasvakter! De jävlarna.)

Frida, 24 år.

På lördagen stiger man upp tidigt för att - you guessed it! - börja dricka öl! Då är det sol (det är det alltid faktiskt) och man har letat upp någon stackare som får köra traktorn som drar en vagn full med, ja, öldrickare som kan plockas upp lite här och där i byn. Det finns givetvis en alldeles vettig tanke bakom det här beteendet; traktorn ska hämta höbalar till kvällens påskbrasa, som det har byggts på redan i några veckor. Höbalarna fungerar som bänkar vid den här brasan. När man har kört runt ett tag och det är fullproppat med både höbalar och öldrickare kan det vara lite svårt att hållas på flaket, det gäller att vara skärpt! På kvällen kulminerar påskfirandet med tändning av påskbrasan. Där sitter man då. Också folk som inte har festat nonstop sedan onsdagen kommer och tittar lite försiktigt på brasan och skyndar sig snabbt hem till sina aningen mer sofistikerade fester. Med typ glas och bord och sånt. Vid påskbrasan sitter man tills den har brunnit upp (någon gång på morgonkvisten) och försöker sedan ta sig hem efter bästa förmåga. (Bonus!: På söndagen kan man ännu dricka lite öl om man vill!)

Nuförtiden: Någon slags kompromiss av de tidigare. Mycket godis och ta-det-lugnt, samt åtminstone en kväll av ordentligt österbottniskt påskfirande.

Lite studier måste jag hinna med också

Och vila.

Och lek!

Alla bilderna är tagna av Olya förra påsken. Då var vi på snabbvisit i Uppsala.

2 comments:

//t said...

Vilka fräcka typer alltså! Hur kan man vara så elak att man har brasvakter? Ja, eller så dum att man bygger brasan en dag i förväg... ;)

Fridolina said...

Jamen precis!! Och dessutom så elaka att man inte berättar på förhand att man ska ha vakter där på natten! Tänk hur vettskrämda stackars korsnäsbor som bara ska en sväng via brasan för att typ kolla läget blir då! ;)