Monday, May 04, 2015

Cuckoo Song

" Over its waters the willows drooped their long hair, bucking in the gusts as if with sobs. Against the dark surface she could make out the white waterlily buds, like small hands reaching up from beneath the surface. "


Det är fantasy, det är skräck, det är historisk fiktion (engelsk småstad på 1920-talet) och för att det är Frances Hardinge är det också helt fucking briljant.

Det är trasiga familjer i krigets skugga, det är mörka hemligheter under en polerad yta, det är människor som gör hemska saker och monster som gör hjältemodiga saker, det är såriga relationer, det är vuxna som sviker och vuxna som gör misstag och försöker igen, det är syskon som avskyr varandra men är lojala när alla andra överger, det är groteska varelser som flimrar till i ögonvrån, det är vackra och komplexa vänskapsförhållanden.

Det är också stumfilm, jazz och motorcykel med sidovagn. Och flickor som räddar världen och sig själva. Fuck yeah flickböcker!


Allt det här ryms i den här kusliga och galet fantasifulla ungdomsromanen som börjar med att elvaåriga Triss vaknar upp efter en olycka och känner att allt är lite ...  fel.

No comments: