Tuesday, May 05, 2015

Meningen med hela skiten

Jag läste ut den på under ett dygn. Nu ska jag göra alla övningarna. Hej självhjälp!


Så himla intressant att läsa om Åkestams erfarenheter. Om hennes första praktikplats där hon följde sin mentors råd: "Det bästa med att göra praktik är att man inte kan få sparken. Så säg precis vad du tycker. Säg och gör det de andra vill men inte vågar. Jag ger mig sjutton på att de kommer att vilja anställa dig efter det." (Han hade ju rätt, förstås.) Om hennes år på fancy reklambyrå i New York, där de var så oproduktiva att hon höll på att bli galen. Om vad det innebär att vara en del av en minoritet på en arbetsplats (ung och kvinna i hennes fall). Om hennes utmattningsdepression och hur hon har jobbat för att ta sig ur den.

Åkestam har jobbat i reklambranschen och gör nu sin doktorsavhandling på Handelshögskolan i Stockholm. Hennes råd och insikter passar ju verkligen inte alla men för mig var de inspirerande. För så är det ju med råd och tips och självhjälpsböcker och sånt att det som är superviktigt att höra/läsa för någon kan vara helt onödigt eller oväsentligt för någon annan.

2 comments:

Marie said...

Jee önskeinlägg hehe. Jag tycker precis som du, att självhjälp kan vara väldigt beroende på situation och omständigheter och därför har jag varit osäker på om Åkestams bok kan vara nåt för mig. Den låter ju inte tungläst åtminstone, så månne inte jag läser den förr eller senare. Om inte annat så för att jobb och sånt är så himla intressant. Det här är bara marginellt relaterat, men bloggen Ask a Manager är typ min favorit just nu:
http://www.askamanager.org/

Fridolina said...

Yes - I deliver! ;) Jag tror det kan vara därför många är så negativt inställda till självhjälpsböcker, att fel råd ibland kan vara direkt förolämpande ("hej det är bara en attitydfråga - cheer up!"). Men jag tycker att Åkestam är vettig och som sagt - helt relevanta råd för mig. Och det är absolut en sån bok som man bara sveper igenom.

Heh, läser nu i bad advice-kategorin på den där bloggen och ja, väldigt intressant!