Tuesday, October 19, 2010

Berättelsen om Pi

Angående det där ena lästipset i utskrivningsinlägget. Berättelsen om Pi (Life of Pi) handlar om en liten indisk pojke som heter Pi. Det är berättelsen om hur han överlever motgångarna han utsätts för och hur han tänker om Gud. De klokaste tankarna om Gud och religioner jag nånsin läst tror jag bestämt. Därför tyckte jag den passade bra som lästips tillsammans med - eller kanske som motvikt till - Dawkins Illusionen om Gud. Som är en helt annan slags bok. Dawkins övertygar dig om att du är ateist medan Pis berättelse får dig att tro på Gud igen - och dessutom, vad som kanske är ännu mer fantastiskt - att uppskatta religionerna. Lite av varje sådär. 

Jag har tyvärr inte Pi-boken här i Helsingfors och det är några år sedan jag läste den så det blev en lite sådär svepande beskrivning... Gillar du Paulo Coelho så tror jag du gillar den här boken (däremot är jag inte så säker på om implikationen gäller åt andra hållet..). Berättelsen om Pi finns ofta med i sånadär Books To Read Before You Die-listor. Lönar sig nog.

Googlade fram ett fint litet stycke från boken, om att studera religious studies och zoology (intressant kombination men känner man Pi är det ju det uppenbara valet) vid universitetet:

Sometimes I got my majors mixed up. A number of my fellow religious-studies students – muddled agnostics who didn’t know which way was up, in the thrall of reason, that fool’s gold for the bright – reminded me of the three-toed sloth; and the three-toed sloth, such a beautiful example of the miracle of life, reminded me of God.

I never had problems with my fellow scientists. Scientists are a friendly, atheistic, hard-working, beer-drinking lot whose minds are preoccupied with sex, chess and baseball when they are not preoccupied with science.


2 comments:

ödmjukast, //t said...

Måste erkänna att jag associerade nog Pi med något annat än en indisk pojke. Men en bok som får en att tro på en gud - de lovar mycket de! Boken hamnade nu på min lista över böcker som borde läsas :)

Tackar ödmjukaste för referatet, det hade en oförväntad men lekfull vinkling! :)

Fridolina said...

Jag måste erkänna att han heter nog egentligen Piscine (om jag minns rätt) och Pi är bara ett smeknamn. Men jo, de flesta associerar nog Pi med något annat ;) Varsågod! :)