Sunday, February 22, 2015

Elva ypperliga kärleksberättelser

I samband med firandet av Sankt Valentin förra lördagen har DN listat "elva ypperliga kärleksberättelser". Romanceförfattaren Simona Ahrnstedt förhåller sig lätt skeptisk till urvalet. Jag förstår henne. Och nu känner jag att det är min plikt som läsare, medmänniska och feminist att tipsa om elva ypperliga kärleksberättelser där hjältinnan inte måste förudmjukas eller bli galen eller ta livet av sig som straff för att ha varit lättsinnig nog att känna kärlek och passion. Skyhöga kriterier - jag vet! Men som Elyse på Smart Bitches-bloggen säger: "I like reading about women who aren't being treated like total shit."

Låt mig presentera elva ypperliga kärleksberättelser som alla uppfyller de här kriterierna och som dessutom är varmt rekommenderade av yours truly:
1. Perils of Pleasure av Julie Anne Long 

"Are you able to breathe?"
"Adequately."
"What more can one ask of life?" she whispered. 

~1810-tal, England. Madeleine och Colin försöker samarbeta efter att hon räddat honom från att hängas och hennes uppdragsgivare försökt ta livet av henne och Colin måste ta reda på vem som egentligen är skyldig till mordet han är dömd för och Madeleine behöver pengar och de försöker överleva och hålla sig gömda och... ja, en massa andra saker händer. Äventyr och kärlek. Väldigt underhållande.


Det här är första boken i Julie Anne Longs serie om Pennyroyal Green, en engelsk småstad där två anrika, välbärgade familjer har varit i strid med varandra i forever. Den elfte (!) och sista boken kommer ut senare i år. Låt inte titlarna (I Kissed an Earl) och omslagen avskräcka dig! Och obsobs - det går alldeles utmärkt att bara läsa den här första. Du hittar den lättast i en nätbokhandel.

God, but the past few weeks had certainly played merry hell with his pride. It was a funny old world, full of heartbreak and injustice and violence. And unexpected kindness and warmth and advice. And delicious, dangerous attractions.


2. Ficktjuven (Fingersmith) av Sarah Waters

It's a curious, wanting thing.

Ficktjuven är väl lite av en modern klassiker. Den är spännande som en psykologisk thriller och 1860-talets England känns skrämmande verkligt. Waters språk är förtrollande. Den långsamt framträdande kärleksberättelsen är bland de bästa jag någonsin läst. Läsaren tvingas genomlida alla möjliga slags hemskheter - och viktorianska England är fullt av hemskheter - tillsammans med Maud och Sue men jag lovar att det är totally värt det.


Eller här har ni tvåordsversionen: lesbisk Dickens! Finns i bokhandel och bibliotek nära dig.


3. Fangirl av Rainbow Rowell 

"Other people", Cath repeated, shaking her head and taking a sip. "There are other people on the internet. It's awesome. You get all the benefits of 'other people' without the body odor and the eye contact.”


Okej, tillbaka till 2000-talet. Fangirl handlar om Cath, som börjar på universitetet och försöker studera och träffa människor och hitta sin plats i världen. Ni vet. Sånt. Hon oroar sig för sin pappa därhemma, och för sin syster, som kanske dricker och festar lite för hårt, och hon föredrar helt enkelt internet och böcker över mänsklig kontakt. Hon skriver fanfiction om Simon Snow (typ Harry Potter) och är rätt stor i fanfic-kretsar.

Alla introverta fangirls kan relatera. Det här är en coming of age-roman med en underbar kärleksberättelse on the side. Den här hittar du i de flesta bokhandlar och bibblor, på både engelska och svenska.

"Happily ever after, or even just together ever after, is not cheesy", Wren said. "It's the noblest, like, the most courageous thing two people can shoot for." 


4. Övertalning (Persuasion) av Jane Austen

"You pierce my soul. I am half agony, half hope."

Vilken Austen som helst funkar ju men jag är lite extra svag för Övertalning. Kanske är det för att jag har en svaghet för personer som lider i tysthet, gör vettiga beslut och beter sig som folk. Istället för drama queens. Det här gäller iofs de flesta av Austens huvudpersoner. (Även om filmatiseringarna alltid får dem att se ut som drama queens som springer runt i regnet i sina nattlinnen.) Men kanske särskilt Anne Elliot.

Den här boken hör till mina absoluta favoriter, de där som jag kan ta fram för omläsning närsomhelst. Jag undrar om de som gjort den där listan på DN ofta tar fram sina Madame Bovary eller Anna Karenina för att kärleksfullt omfamna dem och läsa om sina favoritdelar ur dem när världen känns extra kall och hotfull?


Hmmm. Är skeptisk.


5. Midwinterblood av Marcus Sedgwick

He wonders if a few moments of utter and total joy can be worth a lifetime of struggle. 
Maybe, he thinks. Maybe, if they're the right moments.

Den här läste jag nyligen och det här var min reaktion:


Den är svår att beskriva och ens genrebestämma. Det är en ungdomsroman och jag skulle säga att genren är fantasy. Goodreads säger fantasy, horror och romance. Härlig cocktail, eller hur? Den består av sex (sju?) olika berättelser som innehåller bl.a. vampyrer, vikingar, spöken, arkeologer och mystiska lila blommor. På en ö nånstans i Skandinavien.

Som ni kan gissa från det upplägget så slutar inte de här berättelserna alltid lyckligt. Så varför har jag tagit med den? Okej, jag medger att en orsak är för att jag vill ha så många olika slags böcker som möjligt på min lista, men det är också för att jag tycker att Sedgwick gör någonting väldigt intressant med "happily ever after" i den här boken. Och det är en kärleksberättelse och den är både vacker och livsbejakande. Men framförallt är den konstig

Den finns på bibban och i nätbokhandeln (i flera sjuukt snygga omslag! If that's your thing...).


6. The Duchess War av Courtney Milan

"Oh, never believe him when he talks that way!" Violet interrupted, still pretending to be engrossed in her needlework. "He may rattle on for as long as he wishes about fairness and equality, but he is the only one who refused to play princess."

Milans böcker handlar mycket om jämställdhet, makt och orättvisor. (Och kärlek förstås!) Visst, det är viktorianska England, men det är ofta väldigt bekanta fenomen (same old patriarchy). The Suffragette Scandal t.ex. handlar om en kvinnlig journalist på 1870-talet (inspirerad av Nellie Bly) och reaktionerna hon möter på sitt skrivande är så obehagligt likt det där hatet som Kvinnor Som Har Åsikter På Internet får utstå att det är tydligt att Milan har haft det som inspiration.

The Duchess War var den första boken jag läste av Milan och den gjorde mig till en instant fangirl och nu finns den gratis som e-bok!


 Man kan exempelvis göra såhär:

1. Införskaffa den från amazon.
2. Skaffa Kindle appen (också gratis).
3. Läsa den på valfri skärm.
4. Skicka tackkort åt mig för att OMG FRIDA VILKET BRA TIPS!!!

Om man hellre läser på papper så finns hennes böcker också i de flesta nätbokhandlar. Möjligtvis också på bibliotek.


7. The Understatement of the Year av Sarina Bowen

“It turns out that trying to ignore somebody is about the most exhausting thing in the world.” 

Ingen var mer förvånad än jag själv när jag blev fullkomligt uppslukad av Sarina Bowens serie om unga hockeyspelande (!) människor på ett Ivy League-universitet i USA. Jag menar, sports romance, Frida? Really?


Really! För det är nämligen inte alls bara sport. Tjejen i första boken (The Year We Fell Down) var en lovande ung hockeyspelare tills hon skadade sig allvarligt och blir tvungen att börja universitetet med rullstol istället för hockeydrömmar. Det är vänner, kärlek, studieliv, och ja, lite sport också. Tredje boken (och man kan läsa dem alla helt oberoende av varandra), The Understatement of the Year, handlar till skillnad från de andra i serien om två killar. Såhär står det i beskrivningen: "unlike the other books in this series, this heartbreaking love story is about two guys. Contains sexual situations, dance music, snarky t-shirts and a poker-playing grandmother".

Även om John och Michael är i ungefär samma livssituation som Cath i Fangirl är det ändå fråga om två väldigt olika slags böcker - Fangirl är en ungdomsroman och den här är definitivt romance (vilket ni också säkert kan gissa om ni kollar upp omslaget). Den är skriven i första person, och växlar mellan de två huvudpersonerna. Sarina Bowen är en rätt ny författare och även om språket ibland kan bli lite repetitivt och inte alltid är helt hundraprocentigt så vägs det upp av utmärkta dialoger och realistiska karaktärer (och realistiskt studieliv!). Very catchy och beroendeframkallande serie. The Understatement of the Year är den senaste boken och min favorit so far.  

Du hittar hennes böcker i nätbokhandeln. De är betydligt förmånligare i e-boksform. Förmånligast är novellen Blonde Date. Rekommenderas som smakprov på Bowens böcker! Det är en söt liten kärleksberättelse där lite av sexismen i amerikanska sorority/fraternity-kulturen kommer fram. Katie är den stereotypa populära sorority-tjejen och Andrew är den typiska nörden. Citat ur Blonde Date:

     After much deliberation with myself, I'd straightened my hair until it hung in golden sheets around my shoulders. It was a kick-ass look on me. Straightened hair said: I'm here to shine, and I will go that extra mile. So don't you dare mess with me.
     Actually, it probably only said: I am handy with the straightening iron. But whatevs. 


8. A Week to be Wicked av Tessa Dare

"I’m a rather useless insomniac viscount, but [...] my companion here is a brilliant geologist. There’s a symposium, you see. We need to get to Edinburgh by tomorrow, so she can present her findings about giant lizards and possibly alter our understanding of the world’s natural history."

Och det är handlingen. Just go with it.


Tessa Dare skriver en typ av historical romance som vissa kanske lite nedvärderande skulle kalla "wallpaper historicals" eller "mistoricals" eftersom fokus inte riktigt ligger på historisk korrekthet. Inte alls på historisk korrekthet faktiskt. Och hon är fantastiskt bra på det. Hennes böcker tar inte sig själva på så stort allvar helt enkelt. Det är lättillgängligt och... fluffigt.


Är det lite klyschigt? Ja. Är handlingen vettig? Nej. Är det en av mina favoriter? OHYES. Du hittar den på bibban eller i din nätbokhandel.

It was simple biology. Birds felt it. Bees felt it. Even primeval sea snails felt it. 


9. Control av Charlotte Stein

"...and I'm pretty sure that no one in the history of the world has ever loved someone so fierce and sudden, in the middle of almost double penetration. Pretty certain." 


Den här boken är precis som Fifty Shades of Grey.

Utom att det är hon som håller i piskan och han som är blyg och oskuldsfull. Och att hon istället för att vara en self made billionaire är en self made bokhandlare (vilket, let's face it, är betydligt sexigare). Och... en massa andra saker. Men det var ungefär det enda jag behövde veta för att genast införskaffa den här lilla pärlan. Det och att den innehåller den här meningen:

"You want it, you slutty little bookworm."


Varning: kan orsaka rodnad och lolz. Stein har en unik stil som inte är allas tekopp. Den är skriven i första person. Kan köpas on the internetz. Och möjligtvis kan du övertala din favoritbokhandlare att ta in den (and I would love to see you do that). För att hell yeah bokhandlare!


10. The Perilous Life of Jade Yeo av Zen Cho

I used to be a good girl and that was uncomplicated, but I thought complicated would be more interesting than safe. 


Åh, den här är så fin! Det är historical romance (igen) men with a twist. Det är 1920-tal. Jade Yeo har kommit från Malaysia till London för att studera och försöker nu försörja sig själv genom att skriva för olika tidningar. Den är skriven i första person som en dagbok. Jade är nyfiken, självsäker, lite naiv och hon vägrar vara ett offer. Och det är allt jag tänker säga för det här är en kort novell som finns att läsa i sin helhet på Chos blogg. Den är i 20 delar så det är ungefär som att läsa 20 blogginlägg - inget problem alls att läsa på skärm (särskilt om du har orkat såhär långt i det här inlägget, heh).

Zen Chos debutroman kommer ut i september (och verkar jättespännande!) men hennes noveller har redan fått mycket uppmärksamhet. Hon skriver mest fantasy, Jade Yeo är undantaget.


11. En enda natt av Simona Ahrnstedt

Hon studerade sina händer och naglar. Hon ville ha manikyr, massage och sex. Inte kris och kaos och känslor.


Svensk romance! Simona Ahrnstedts senaste roman utspelar sig i Stockholms finansvärld - det är överklass, familjehemligheter och förbjuden kärlek. Det är traditionell romance med en supermacho, rik, snygg man samtidigt som det är fräscht och medvetet om maktstrukturer och ojämställdhet. Huvudpersonen Natalia är framgångsrik och ambitiös och tvingas kämpa mot både fördomar och direkt misogyni (same old patriarchy).

Det här är en bra bok att börja med om romance känns lite skrämmande men du gillar välskriven chick lit.

Så vad väntar du på? Ta dig till närmsta bokhandel eller bibliotek!Sådärja, då har jag rättat till listan åt er, DN. Varsågoda!


(Inget ont om Madame Bovary och Anna Karenina. Eller Hjalmar Söderberg och Karolina Ramqvist. De hör utan tvekan hemma på många listor. Men på den här? Kärleksberättelser - okeeej. Men "läsning för hjärtat"? Romantiska romaner? Är inte det lite som att sätta Brott och straff på en lista med Rafflande kriminalromaner?)

Happy reading!

 ö: En obotlig fangirl.

4 comments:

Sofia Fritzson said...

A week to be wicked är så himla bra!

Fridolina said...

Jaa! Ljuvlig är den! <3

Anonymous said...

Fantastiskt bra lista! Jag blev sugen att läsa alla möjliga subgenrer nu./En som totalt snöat in på Historical Romance

Fridolina said...

Härligt! Historicals var min första - och största - romancekärlek men det är kul att prova på annat också!