Tuesday, January 31, 2012

They say that things just cannot grow beneath the winter snow or so I have been told

Nu måste jag prata lite om det här med presidentkandidaterna på facebook. 

Sex av mina fb-vänner gillar Sauli Niinistö medan hela 29 gillar "Pekka Haavisto presidentiksi 2012". En av mina vänner gillar båda (sympatiskt!). (Medan jag skrev det här inlägget minskade förresten Saulis "likes" från sju till sex. Alternativt förlorade jag en vän. Oops.)  Vem resterande 373 vänner tänker rösta på vet jag inte. Förutom i vissa uppenbart smygrasistiska, homofoba fall där stackars Sauli vinner några röster på det där heterokortet.

Somliga tycker att folk ska bara hålla käften med sina åsikter, skriva siffra på lappen, och sedan fortsätta med att hålla käften om saken. Sådär finskt. För på facebook där folk skriver om sina krukväxter, sina zumbatimmar och sina ungars potträning hör ju inte något så fånigt som ett presidentval hemma. Nej gud nej. Presidentvalet är ju liksom typ helt onödigt och det gör ingen som helst skillnad vem det blir.Själv tycker jag om att höra vad andra tycker och vem de röstar på. Jag berättar nog gärna själv också vem jag röstar på sedan när jag har röstat. (Det är bäst väljarfiilis på själva valdagen ju!) Nåja, jag har nog bestämt mig för längesen, jag röstar på Haavisto. Det gör förresten också Eva Biaudet. Och Sofi Oksanen. Och de skönsjungande herrarna som gjorde en Finlandia flash mob på järnvägsstationen. Häftigt!

4 comments:

Maggie - en rå bohem said...

Jag har funderat lite på om jag på FB berättar lite för ofta vem jag ska rösta på. Du vet, länkar till artiklar eller genom att like Pekka Haavisto-gruppens statusar m.m. Det verkar dock finnas så mycket okunskap och fördomar om vad Haavisto och Niinistö står för och jag vill så gärna upplysa de här människorna som inte själv orkar leta upp denna fakta... nåja, man kan ju alltid gömma en persons statusuppdateringar om det blir för irriterande :P Själv tycker jag också om att höra varför folk vill rösta på Niinistö (förutom homoargumentet då förstås...). Oftast handlar ju svaret om ekonomi...

Fridolina said...

Jag tycker ju inte att det kan bli för mycket men jag har förstått att det finns vissa som tycker så. Helt obegripligt för mig, om man tycker att någon skriver idiotiska saker om politik - so what? Resten av året kommer den antagligen att skriva idiotiska saker om något annat ;) Och precis - man kan ju faktiskt gömma folk.

Det kan vara intressant och spännande att ha olika åsikt, det behöver inte bli sådär tyst och gravallvarligt (sådär allmänt alltså, inte bara fb).

Maggie - en rå bohem said...

Hehe, indeed, största delen av året skriver man om vädret/vad man ska äta/hur roligt v.slutet var/sin katt ect ect ect :P Så lite engagemang kan ju inte skada tycker man.

Det blir ju intressantare om man inte tycker helt olika. Om man kan diskutera förstås...

Fridolina said...

Jovisst det ska ju gå att diskutera. Med tanke på hur mycket kandidaterna är överens om är det lite förvånande hur väldigt mycket deras anhängare kan vara oense om ;)