Thursday, February 26, 2015

TIPS: Ancillary Justice

Och så till torsdagens tips.


Ursprungligen fick jag upp ögonen för den här science fiction-romanen när den fick toppbetyg hos Book Smugglers-bloggen. Ja och sedan vann den ju alla tre stora sci fi-priser för 2013 (Hugo, Nebula, Arthur C. Clarke).

En sak som gjorde den särskilt intressant för mig är Leckies ovanliga val av pronomen. Här är ett utdrag ur första kapitlet:

"I turned to look at her, to study her face. She was taller than most Nilters, but fat and pale as any of them. She outbulked me, but I was taller, and I was also considerably stronger than I looked. She didn't realize what she was playing with. She was probably male, to judge from the angular mazelike patterns quilting her shirt. I wasn't entirely certain. It wouldn't have mattered, if I had been in Radch space. Radchaai don't care much about gender, and the language they speak - my own first language - doesn't mark gender in any way. This language we were speaking now did, and I could make trouble for myself if I used the wrong forms. It didn't help that cues meant to distinguish gender changed from place to place, and rarely made much sense to me."

Alla är "she". I några få fall får läsaren reda på personens kön (som i citatet ovan, när huvudpersonen blir tvungen att reflektera över det) men för de allra flesta personerna så får man aldrig veta. Det var intressant att se hur jag själv "valde"; vissa personer såg jag som män och vissa som kvinnor, men vissa kunde jag också bra föreställa mig som "obestämda". (Intressant också - varför valde jag som jag valde? Var det pga hur de personerna betedde sig? En first impression grej? Eller kanske namnet?)

Såhär ska bra science fiction vara. Utmanande, gränsöverskridande, mind-blowing.

Och det är inte det enda som är mind-blowing med den här boken. Huvudpersonen Breq är inte - technically speaking - en person. Hon är ett rymdskepps artificiella intelligens. Hon visste allt om vad som pågick i skeppet och hon hade hundratals kroppar, som alla var hon och som jobbade både i och utanför skeppet. När boken börjar har hon bara en enda kropp kvar. Vad som har hänt med de andra kropparna och med skeppet kommer fram senare. Och ja, det är spännande också!

Det ska bli en trilogi, andra boken kom ut i höstas och den tredje borde komma nästa år.

PS. Läs gärna det här svaret som författaren ger en läsare som undrar över vad det egentligen betyder att könet inte spelar någon roll för Radchaai. Är det samma som att det inte finns olika kön? Det här antagandet är vanligt hos många människor som missförstår feminismens "vi tycker att könet inte ska spela roll" och antar att det betyder "vi tycker inte att det ska finnas olika kön".

No comments: