Är inte det här den sötaste lilla feministbok ni nånsin har sett?
Det är klart att omslaget spelade in (och det faktum att den inte kostade mer än en femma) men jag var också väldigt nyfiken på innehållet. En feministbok från 90-talet, hur kan jag ha missat den? (Kanske för att den brukade ha betydligt tråkigare omslag...)
Carin Holmbergs doktorsavhandling (i sociologi) och debutbok, Det kallas kärlek, är en undersökning av könsmaktordningen och könsrollernas påverkan hos unga "jämställda" svenska par. Det är inte feelgood-läsning precis.
Det kallas manshat är en kort debattbok om feminism där Holmberg använder exempel ur media för att belysa maktrelationen mellan kvinnor och män. Jag gillade särskilt hur bra hon beskriver det extremt stora motstånd som feminister möter när de tar upp jämställdhetsfrågor ("manshatare!"). Även om exemplen är från 90-talet så är reaktionerna väldigt bekanta (de har inte ändrats mycket under de senaste 100 åren).
Ni vet: "jävla feminister, det här är ju skrattretande, gör något vettigt i stället, det finns faktiskt kvinnor som har det svårt på riktigt i vissa länder, men DET HÄR FÅR MAN VÄL INTE ENS SÄGA LÄNGRE I DET HÄR LANDET!!!"
Same old, same old.
(PS. Det här är alltså onsdagens tips. Better late than pregnant.)
No comments:
Post a Comment