Thursday, June 18, 2015

Ghosts of HeavenMarcus Sedgwicks senaste roman består av fyra delar, som går att läsa i vilken ordning som helst. Jag började med fjärde delen (och sedan andra, tredje och första).

Den påminner om hans Midwinterblood som också den består av delar som var och en är rika berättelser i sig och som tillsammans bildar en slags helhet. Skillnaden är att här är den röda tråden inte lika tydlig och den där "vafan är det som händer?!"-känslan är starkare.

Jag vet fortfarande inte riktigt vad fan det var som hände. Men det var ett sant nöje att läsa om det i alla fall. Alla fyra delar är läsvärda i sig - och helt olika. Jag tycker om Sedgwicks sätt att skapa en obehaglig stämning och samtidigt få med så mycket kärlek och skönhet. Och humor. Den här stilen skulle kunna gå så fel men Sedgwick fixar det. Det funkar. My brand of crazy, helt enkelt.

Så nu har jag reserverat Dark Satanic Mills, en serieroman som Sedgwick skrivit tillsammans med sin bror Julian Sedgwick och de två serieskaparna Marc Olivent och John Higgins.

PS. Hans barnböcker (The Raven Mysteries series) finns på svenska!

Första boken i Korpmysterierna

(Familjens korp, Edgar, är berättare. Edgar!)

No comments: