Thursday, August 27, 2015

Happy Birthday to ME!

Jag fyllde år i måndags och MY GOD så fina presenter jag fick! Nu tänkte jag berätta om böckerna för jag får faktiskt inte alltid böcker och jag har tänkt att det kanske är svårt att hitta rätt åt mig men TJI FICK JAG för de här fem är ju alldeles perfekta för mig.Kanske det sötaste vi har sett, ja? Solveig von Schoultz Nalleresan med illustrationer av Tove Jansson. Jag ville inte släppa den när jag fick syn på den på När-Bok i Närpes för några veckor sedan. Så jag viskade åt Nessie att "jagharsnartfödelsedag" och han lyssnade.Island, 1800-tal. En ung kvinna är dömd till döden för mord. Burial Rites är inspirerad av en verklig händelse och verkar ju vara en lagom kall, grym och vacker berättelse sådär som jag gillar. Olga (som utgör andra hälften av min skypebokklubb) läste den förra sommaren och gav den fem av fem stjärnor så jag har varit nyfiken på den sedan dess.Och så den här skönheten. Yöperhonen är Katja Kettus senaste roman och utspelar sig både i Ryssland i nutid och i Lappland på 1930-talet. En berättelse om överlevnad och sisu. Ett starkt kvinnoperspektiv här också precis som i Burial Rites. YOU KNOW ME SO WELL. Och kul att läsa på finska! Särskilt någonting nytt på finska.Tana French skriver den där typen av deckare ni vet som ger en magsår, stresseksem och gråa hår. IN A GOOD WAY. Den här uppfattningen har jag fått av att ha läst bokbloggar flitigt under de senaste åren och också - faktiskt - Frenchs debutroman, Into the Woods, då för några år sedan när den kom ut. Jag minns att jag var helt obsessed och läste ungefär hela natten och att jag när jag kom till slutet blev både förnärmad och frustrerad och visst - motvilligt imponerad också. Den har nämligen ett ganska kontroversiellt slut. Med tanke på hur fängslande Into the Woods var och hur mycket positivt jag läst om hennes andra böcker så har jag förstås tänkt läsa mera av henne men jag har kanske varit lite försiktig. Men nu ska det verkligen bli spännande att läsa The Secret Place. Flickskolor och "the private underworld of teenage girls". Åh.

Mina kompisar berättade förresten att de fick experthjälp - av ingen mindre än Bokbabbel - i sina bokval (den här och Burial Rites)! Och särskilt den här känns ju väldigt bokbabbelsk.Anthony Doerrs Pulitzervinnare All the Light We Cannot See utspelar sig i Paris, Tyskland och Bretagne under andra världskriget. (Märker ni - jag fick sammanlagt tre historiska romaner!) Pulitzerkommittén säger att det är en "imaginative and intricate novel inspired by the horrors of World War II and written in short, elegant chapters that explore human nature and the contradictory power of technology". Så det är en storslagen berättelse och allt tyder på att han klarar det galant, Doerr. Ju mer jag får reda på om den här boken destu mer vill jag läsa den NU GENAST.

Men genast efter födelsedagsfirandet var jag tvungen att lämna alla presenter hemma och packa så lätt som möjligt för Österbotten där jag nu ska vara en vecka som bl.a. valpvakt (igen). Jag var alldeles hänsynslös och tog bara kindeln och Orwell med mig i handväskan. För nu ska den där Nineteen Eighty-Four tamefan läsas eller så blir det aldrig gjort! Även om alla de här fem lockar så mycket mer.

(Okejokej - jag slängde kanske ner Burial Rites i handväskan i sista minuten. GUILTY AS CHARGED.)

4 comments:

Bokbabbel said...

Hihihii, bra att böckerna verkar falla dig i smaken, det var ett roligt uppdrag jag fick. TSP är f-a-n-t-a-s-t-i-s-k (och jo, väldigt bokbabbelsk, men det är så underbart när något som är bra i teorin rentav överträffar ens förväntningar!). Och Burial Rites har jag hört gott om och varit rätt nyfiken på, hade inte sett den snygga engelska upplagan förrän samma dag, visst var den snygg?
Happy reading, och grattis i efterskott!

Fridolina said...

Tacktack! Läste din fempoängsrecension nu också och blev ännu mer pepp! Gillar att det verkar vara en good old fashioned låsta rummet-deckare men på ett nytt och fräscht sätt.

Frida said...

Grattis i efterskott! Älskar när man får böcker som passar perfekt, dessvärre vill ingen ge mig böcker pga "har ju redan läst allt". Allt?! Det är ju att ta i kan man tycka... Heh.

Fridolina said...

Tack! Ja, det är så fint när någon har ansträngt sig och kollat upp och funderat. Det är ju en liten utmaning när man liksom har läst "allt" redan ;)