Monday, September 20, 2010

42

Eller "Ett inlägg om naturvetenskap, populär(natur)vetenskap, religion och mänskligheten, med en liten feministisk twist på slutet." Varsågoda!

Ingen människa fäster sig vid att en vanlig präst uttalar sig till förmån för vår herre: det är ju hans yrke. Men då matematici och naturvetenskapsmän som Pascal, Newton och Swedenborg göra det, då skall "vår herres" anhängare nog förstå sig på att ta vara på dem!

Utdrag ur Den allvarsamma leken (1912). Nämnde jag att det är en av mina favoriter?

Känner ni till fenomenet? De där erbarmliga Einsteincitaten som folk envisas med att trycka in överallt. I can't stand it. Och "Einstein var troende". Jaha och?! Vad är det som gör en förträfflig fysiker på något sätt mer kompetent att uttala sig om Gud än vem som helst annan? Det är obehagligt när människor som inte vet någonting om fysik ändå är alltför beredda att ge naturvetenskaperna en nästintill gudomlig roll som någon Pursuer Of Higher Truth And In Search Of Meaning Of Life And Beyond etc. Ser man i media så är det LHC som snart ger oss Svaren och så är det Stephen Hawking med sin TOE hit och dit.

Och riktigt pinsamt blir det först när fysiker själva gör det. Men det gör dom ändå ganska sällan. Fysiker är smarta. Oftast. Så är det bara.

Mänskligheten har väl för f*n alltid varit fem före både Upplysning och Undergång. Det hör till gubbars outtröttliga tro på sin egen Viktighet i världsalltet och -historien (i evighet amen). Kvinnor har länge varit skonade från dylik fåfänga, delvis pga att det inte angått dem men också, gissar jag, pga deras mer naturliga förhållande till livet och döden i all dess förkrossande enkelhet.

In short. Fysiken är fantastisk, kära bloggläsare, men söker ni enkla sanningar om meningen med livet och varför just den här planeten är så speciell och allt det där så hittar ni säkert lika bra svar i godtycklig självhjälpsbok som någonsin naturvetenskapen kommer att hitta. Som någon känd filosof sa: The scientist is not a person who gives the right answers, he's one who asks the right questions. Och det är jätteroligt. Så de så!Vad passar väl bättre än att avsluta med ett citat av Einstein:

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?

2 comments:

Nessie said...

Du verkar arg. Behöver du en kram? :)

Fridolina said...

Du har så rätt. Jo. :)