Sunday, December 19, 2010

19

Lisbeth Salander var för dagen klädd i en svart tröja med bild på ET med huggtänder och texten ”I am also an alien”. Hon hade en svart kjol som var trasig i fållen, en sliten svart midjekort skinnjacka, nitbälte, kraftiga Doc Martens-kängor och tvärrandiga grön-röda knästrumpor. Hon hade lagt en makeup i en färgskala som antydde att hon möjligen var färgblind. Hon var med andra ord ovanligt prydlig.


Ja. Millennium-trilogin av Stieg Larsson hör till mina favoritböcker. Första boken håller ett ganska klassiskt deckarformat (lovely!) medan tvåan och trean är mer thrillers. Huvudpersonerna är inte som huvudpersoner i svenska deckare brukar vara (feta alkoholiserade medelålders män med relationsproblem), storyn innehåller rätt många fantastiska element (hey - Lisbeth Salander löser Fermats sats!) och det går bra för the good guys och dåligt för the bad guys. Det är pretty much allt jag vill ha av en deckare. Gärna lite humor också (Paolo Roberto alltså, come on!). De tre böckerna är:

2 comments:

Annika said...

Tänk om den hette så på svenska också... "Män som inte älskar kvinnor". Det låter dock som en helt annan berättelse... :)

Fridolina said...

En ganska intressant annan berättelse skulle det vara också! ;) Jag tror förresten att "inte älska" på franska faktiskt, ologiskt nog, betyder ungefär "hata". Eller inte riktigt så starkt - google translate översätter det till "dislike" på engelska.