Saturday, April 16, 2011

Ebba och namnet

Ebba von Sydow ger sin dotter namnet Marianne. Det här är väldigt intressant dels för att jag alltid tycker det är spännande att se vad folk döper sina barn till eftersom det säger så himla mycket om dem ("Would a Roshanda by any other name smell as sweet?") och dels för att jag alltid har tyckt att Ebba har alldeles oklanderlig smak och stil. Många blev förvånade över namnvalet och jag blev nog lite också (positivt överraskad!) men egentligen fyller det alla kriterier.

1. Det är inte ett trendnamn. En av många trender just nu är korta namn. Fyra eller högst fem bokstäver.

2. Det är inte "påhittat" och det har inga exotiska stavningar eller annat smaklöst. Det är klassiskt europeiskt (franskt) och har länge använts i många olika språk. 

3. Det är före sin tid. Namn kommer tillbaka i cykler så att man väljer namn från sina far- och morföräldrars generation. Inte från sina föräldrars. Men precis som Ebba fick sitt namn i början av 80-talet långt före det blev trendigt (det är på topplistorna nu) så valde också hon ett som inte har blivit trendigt ännu.

Nu är det ju inte så att Ebba och hennes man har tänkt på de här sakerna när de har valt namnet, det här är ju bara min analys. De har väl valt precis som alla andra - ett namn de tycker är fint och som passar deras barn. De bara råkar ha bättre smak än de flesta.

Hälsningar,
Frida (som är jättenöjd med sitt namn trots att det nog också är ett trendnamn men det är alldeles okej om man är en av de första som får det). Jag är förresten äckligt duktig på att gissa vilka namn små bebisar ska få utifrån deras föräldrars smak (eller brist på smak...).

PS. Freakonomics är en rolig bok! (Eller roliga böcker, det finns tydligen många.) Jag gillade namnkapitlet mycket. Ja, det handlar om USA men mycket av vad de kommer fram till passar också in här. Här är mera ur deras blogg:
"The faster that a new baby name becomes popular, the faster it will die out."
"Kevin is not a name — it’s a diagnosis!"

PS2. Marianne är jättefint (om det inte kom fram här tidigare)! You can't go wrong with a Jane Austen name, så är det bara!

6 comments:

Anonymous said...

Klockren analys !

Fridolina said...

Tackar!

Marie said...

Intressant inlägg! Fast listan över populära namn gjorde mig lite deprimerad; här har man gått och trott att man är unik och när man vill döpa sina barn till typ Selma och Agnes (sen kanske 10 år tillbaka) och så är dom redan trendnamn... Jag får väl börja fundera på Anita, Gunilla och Monika istället.

(Och Freakonomics blogg är urbra.)

Fridolina said...

Den är lite deprimerande i det avseendet faktiskt. Men det är ju rätt stor skillnad på de som är i topp fem och de som är längre ner på listan ändå.

(Visst är den! Rolig ekonomi!)

Emmas Bokhylla said...

Jag gillar det, en sot karamell samt min gamla favorit "So long, Marianne!".

Fridolina said...

Jamenvisst! Enbart förknippat med goda saker alltså ;)