Tuesday, April 21, 2015

Bakom omslaget

Tjaa, bakom omslaget har vi ju själva boken men nu är det inte det jag menar. Jag menar att till och med fula och tråkiga omslag kan bli intressanta när man känner till historien bakom. Som exempel tar jag några romanceomslag (ahh, ett av mina favoritämnen).

I en intervju med författaren Rose Lerner hos Smart Bitches berättar hon lite om sina omslag. Det är allmänt känt att författare i allmänhet och romanceförfattare i synnerhet har väldigt lite (i princip ingenting) att säga till om när det gäller omslag. Men Lerner hade ett önskemål angående omslaget till Sweet Disorder. Huvudpersonen Phoebe är nämligen tjock. Det är inte alls någon stor grej i boken eller så - hon nu bara råkar vara tjock (Lerner nämner the lovely Melissa McCarthy som sin drömcasting för Phoebe). Så Lerner ber förlaget att snälla sätt inte en pinnsmal modell på omslaget snälla.

Och... 


Modellen är inte pinnsmal. Yay! (Jag har förresten en klänning i exakt den där färgen.) Plötsligt gillar jag det här i övrigt inte alls så tilltalande omslaget mycket mer.

Jag har läst den här boken (för det är klart att jag läser en bok med denna tagline: "Warning: Contains elections, confections, and a number of erections.") och tyckt om den väldigt mycket. Det är historical romance med betoning på historical. Den handlar om livet i en engelsk småstad i början av 1800-talet, om politiska maskinerier och vettiga människor med riktiga problem.

Förstås, allra snyggast är ju omslaget till Poor Child of Doubt and Death, som är  photoshoppat av Lerner själv. Poor Child of Doubt and Death är en gratis short story-version av Sweet Disorder där Nick är en vampyr och Phoebe är en drake.


Ja, Lerner är pretty awesome. Jag ser fram emot att läsa följande bok i serien, True Pretenses. Igen - inte så värst snyggt omslag. Men också här har Lerner fått sin önskan uppfylld! I det här fallet gällde det den manliga modellen och att om han nödvändigtvis måste vara topless så kanske han inte behöver vara solbränd, inoljad och extremt muskulös, PLEASE?


Och förlaget lyssnade på henne - igen! Härligt! Efter att ha hört det här blir jag lycklig varje gång jag ser det här omslaget.

Courtney Milan publicerar sina böcker själv och bestämmer alltså själv om sina omslag. Hon gör dem också helt själv faktiskt,  med hjälp av stockfoton och bildbehandlingsprogram. Men hennes nästa bok i Cyclone-serien är speciell. Det ser ut som ett helt vanligt contemporary romance-omslag men Milan ordnade faktiskt enkom en photo shoot för det här omslaget eftersom det är nästan omöjligt att hitta stockfoton med icke-vita modeller!


Jag hoppas på mer "egna" omslag av Milan i fortsättningen!

3 comments:

Sofia Fritzson said...

Åh, när kommer Hold me? Älskade Trade me!

Fridolina said...

"Late 2015"! SÅ jag längtar efter den boken!

Sofia Fritzson said...

JAG MED!