Monday, March 30, 2015

En slags bokenkät

Gjorde en enkät till mig själv (och alla andra som har lust förstås!) för att uppdatera er om vad jag läser / har läst på sistone / vill läsa snart. Jaaaa så spännande!


Läser just nu:

Jag är snart klar med Egenmäktigt förfarande. RTC eller Review To Come som det brukar heta på Goodreads. 

Har också hållit på med novellsamlingen Premiere: A Romance Writers of America Collection i typ en och en halv månad nu. Det är en samling korta romancenoveller som är perfekta för när jag har 20 minuter över. Det är suspense, contemporary, historical, YA, LGBT, paranormal etc etc. Jag köpte den för Courtney Milans novell men det är också kul att prova på en massa nya författare. (Hittills har jag kollat upp T.L. Costa efter att ha gillat hennes novell very much!)

Läste just ut:

Teemestarin kirja - RTC på den!

Sarina Bowens Shooting for the Stars, som är nummer tre i hennes Gravity-serie. Den är lite annorlunda än hennes Ivy Years-serie och jag är inte lika förtjust. Men det är ändå Sarina Bowen och bra dialog och superunderhållande. Den här handlar om Stella, som är en daredevil professional snowboarder och hennes brors bästa kompis som hon har varit kär i i forever. Serien utspelar sig i Vermont och det är kul med snön, glesbygden, och sådär överlag en brist på högklackade skor och sånt. Det förekommer tequila i alla Bowens böcker. Det har ingenting att göra med någonting, det är bara en observation.

Jag läste också Liv Strömquists Prins Charles känsla, Hundra procent fett och Ja till Liv! förra veckan och väntar ännu på Kunskapens frukt från bibban. Jag tyckte om... vissa saker. Ska skriva mer om dem också och vad som inte funkade för mig.

Läser snart:

De två första böckerna i Tiffany Aching-serien av Terry Pratchett. Har bara läst hans Colour of Magic tidigare och det lär inte vara rätt bok att börja med och det kan jag ju bara hålla med om (gav den 3/5 tror jag). Tiffany Aching verkar super iaf så ser mycket fram emot dem.

Senaste boken jag fick:

Av Nessie den här fina:


The Complete Life's Little Instruction Book, med en massa goda råd som t.ex:

977. Approach love and cooking with reckless abandon.
1046. Never complain about the music in someone else's car when you're a passenger. 
1277. Hold puppies, kittens and babies any time you get the chance.
1339. Remember that anything worth doing is going to take longer than you think. 
1351. Don't drink anything blue.
1401. Exercise caution the first day you buy a chain saw. You'll be tempted to cut down everything in the neighborhood.

Senaste boken jag köpte:  

The Gate of Angels för en euro från bibbans bord med avskrivna böcker.


Jag vet inte hur, när och av vem men jag är alldeles säker på att den här har rekommenderats någonstans nyligen och att jag blev väldigt intresserad. Såhär ser beskrivningen ut: Penelope Fitzgerald wanted to call her 1990 novel "Mistakes Made by Scientists". On the other hand, she laughingly likened it to a Harlequin doctor-nurse romance. The truth about The Gate of Angels is somewhere in between. Den utspelar sig i Cambridge år 1912. Låter ju minst sagt spännande.

Senaste väldigt övertygande recensioner:  

Bokbabbels recension av Station Eleven! Ställde mig i kö för den nu. Kan bra vänta en stund (se nästa punkt!).

The Book Smugglers recension av Persona av Genevieve Valentine: "Persona is snappy and tactile, heavy on both the characters and the action. It’s a compulsively readable near-future United Nations and tabloid-riffing dystopia, and an eco-terrorism-oriented mystery thriller to boot. OH BOY, is it a thriller."

Åååh! Och jag har inte ens fått tag i Valentines förra bok - The Girls at the Kingfisher Club, som verkar totalt annorlunda men också alldeles awesome: "It’s a story about women. Sisterhood. Love. Hope. Romance. Freedom. Agency."

Biblioteksböcker:

Ärligt talat så brukar jag inte ha fler än 2-3 biblioteksböcker hemma åt gången. Men nu gick det så här:


Hoppsan.

Teemestarin kirja av Emmi Itäranta. Cuckoo Song av briljanta Frances Hardinge, som jag upptäckt via Book Smugglers. Tyckte om hennes helt galet fantasifulla och originella A Face Like Glass. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Pauliina Rauhalas Taivaslaulu som är varmt rekommenderad av Bokbabbel. Terry Pratchetts The Wee Free Men och A Hat Full of Sky. Binny for Short av Hilary McKay, som skrivit den underbara Casson Family-serien. The Three-Body Problem som var mitt inköpsförslag! Längst ner: Ja till Liv! av Liv Strömquist. Och så novellen Alla vill bara gå hem av Daniel Sjölin.

Böcker som funnits på min att-läsa-snart-lista i långt över ett år:

Bland andra: Jane Eyre, Nineteen Eighty-Four, The Diviners, An Abundance of Katherines, Insurgent & Allegiant, The Queen of Attolia, Agnes Cecilia, Kun kyyhkyset katosivat, Drottningens juvelsmycke, En dag i Ivan Denisovitjs liv, Seraphina.

Och första platsen går till Dubliners! Som jag köpte i Dublin. FÖR FJORTON ÅR SEDAN.

En bok jag sparar till en riktigt dålig dag:  

Romancing the Duke av Tessa Dare.

Högst på önskelistan just nu: Nina Åkestams Meningen med hela skiten, som jag väntat very tålmodigt på att ska komma ut i pocket (äntligen!). Robin Stevens Murder Most Unladylike som verkar innehålla ungefär allt jag vill ha i en läsupplevelse och som dessutom har fått riktigt bra recensioner. Från adlibris bokrea (ännu fram till 31.3) skulle jag ta Lindas bästa/värsta för 2,50 för att även om jag läst alla hennes krönikor så skulle det vara himla kul att läsa om dem nu och att ha dem samlade.

Ser fram emot:

Första boken i Courtney Milans nya serie, Once Upon a Marquess, som borde komma ut i vår någongång. Eftersom jag läser hennes tumblr ytterst noggrannt så vet jag att första meningen i den här boken kommer att vara:

"Judith, there's a body on the porch again."

Har på mig: Mitt fina lokalpatriotiska Korsnäs-halsband. Det är en fot!


Svara gärna på någon, några eller alla frågor ni också! Jag är nyfiken. Och jag kommer ju uppenbarligen aldrig att sluta ta emot boktips.

4 comments:

Marie said...

Hurra för att du bloggar igen!! Jag läser faktiskt The Duchess War på Kindlen just nu efter att du tipsade om att den var gratis. (Can't beat gratis...) På papper läser jag The City and the City av China Miéville och kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker att idén om två städer på samma geografiska plats är intressant eller bara ett knep för att dölja att historien är ganska ordinär. Senast utlästa bok är My Brilliant Friend av Elena Ferrante och på min önskelista är fortsättningsdelarna för jag måste få veta hur det går för huvudpersonerna. Det är svårt att kort beskriva varför den var så bra, men den har stannat kvar länge efter. Jag är också nyfiken på Nina Åkestams bok, så du får gärna skriva om den om du läser den :)

Fridolina said...

Hurra för att du läser The Duchess War!! :D Är förstås jättenyfiken på vad du tycker! Miéville är så omtyckt men jag vet inte alls var man ska börja. Kanske inte med The City and the City då? Jag tror jag avvaktar... Men My Brilliant Friend verkar ju spännande! Jo, Åkestams bok finns säkert i alla bokhandlar så jag kommer inte att kunna låta bli. Min självkontroll är så mycket bättre i nätbokhandlar än IRL ;)

Sofia Fritzson said...

Jag är fortfarande kvar i min lässvacka tyvärr, annars hade jag givetvis svarat på den här! Älskar enkäter!

Fridolina said...

Enkäter är perfekta för bloggsvackor ;)