Thursday, March 29, 2012

I See White People

På tal om kritiken mot Lawrence. It gets worse. Nu har amerikanska rasistungdomar visat sitt missnöje på twitter över att Rue är färgad.

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja här men:

1. Jag visste inte att rasister läste böcker. Visserligen finns det en massa smygrasister överallt men nu är det ju fråga om riktiga mega-idioter.

2. Det att de här typerna har läst och tyckt om Hunger Games är helt obegripligt för mig. Men ja, en bok blir ju inte bättre än hur man läser den och om fnittrande tonårstjejer läser den som en kärlekssaga där Katniss ska välja den finaste pojken och där Cato är The Bad Guy så kanske den också kan läsas av en rasist. Why not. 

3. Rue är färgad. Hon är en av de få vars hudfärg faktiskt specificeras i boken. Många missar det här för att det nämns bara kort i en bisats. Vi är så vana vid att om hudfärgen inte nämns så är personen vit att vi t.o.m. ibland missar det när det faktiskt nämns. (Katniss har olivfärgad hud och är alltså heller inte "vit".) Det står inget om att Cinna är färgad (men det står inte att han är vit heller!) så här har filmskaparna faktiskt gjort det ovanliga när de castade Lenny Kravitz i rollen.

Läs mera här (med spoilers!):

Racist Hunger Games Fans Are Very Disappointed

I See White People: Hunger Games and a Brief History of Cultural Whitewashing

No comments: